Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ VERA;


Το όνομα Αλόη Βέρα ή αληθινή Αλόη πιθανόν κατάγεται από την αραβική λέξη "ALLOEH" που σημαίνει λαμπερή πικρή ουσία. Είναι ένα φυτό γνωστό από πολύ παλιά περίπου 4000 χρόνια πριν. Τόσο είναι το διάστημα που ωφελείται η ανθρωπότητα, από αυτό το καταπληκτικό, θεραπευτικό βότανο.

Ο Τζωρτζ Έμπερς, το 1862, ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την αρχαία καταγωγή της Αλόης, σε έναν πάπυρο του 3500 π.Χ, ο οποίος ήταν στην ουσία μια συλλογή από θεραπείες με βότανα. Άλλοι ερευνητές έχουν ανακαλύψει από τότε, ότι η Αλόη χρησιμοποιούνταν στον αρχαίο Κινέζικο και Ινδικό πολιτισμό. Έλληνες και Ρωμαίοι γιατροί, όπως ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, την χρησιμοποιούσαν με σπουδαία αποτελέσματα και, σύμφωνα με την παράδοση, ο Αριστοτέλης έπεισε τον Μέγα Αλέξανδρο να κατακτήσει το νησί Σοκότρα στον Ινδικό Ωκεανό, για να εξασφαλίσει άφθονη ποσότητα φυτών Αλόης, για να γιατρεύει τους τραυματισμένους στρατιώτες του. Οι βασίλισσες της Αιγύπτου Νεφερτίτη και Κλεοπάτρα, εκτιμούσαν ιδιαίτερα την Αλόη Βέρα σαν φροντίδα ομορφιάς, αφού στην εποχή εκείνη η ομορφιά και η υγεία ήταν πολύ περισσότερο συνδεδεμένες από ό,τι σήμερα. 

Παρόλο που υπάρχουν περισσότερα από 300 είδη Αλόης, μόνο 4-5 ποικιλίες, διαθέτουν θεραπευτικές ιδιότητες. Από αυτές τις ποικιλίες, η Aloe Barbadensis Miller είναι η πιο ισχυρή ποικιλία Αλόης, γνωστή και σαν Aloe Vera - η πραγματική Αλόη,

Η Αλόη Βέρα είναι χυμώδης, μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι. Όταν είναι ώριμη, το εσωτερικό ζελέ συλλέγεται, σταθεροποιείται και συσκευάζεται, ώστε να δημιουργηθεί ένα προϊόν που είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο ζελέ του φυτού. Το ζελέ που βρίσκεται στο εσωτερικό του φύλλου της Αλόης μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο ως πόσιμος χυμός, με πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορεί ακόμα να συνδυαστεί και με άλλα συστατικά, για κρέμες και λοσιόν που χρησιμοποιούνται τοπικά, θρέφουν το δέρμα και βελτιώ­νουν σημαντικά την ποιότητα του.

Για να ενεργήσει σωστά ένα προϊόν, πρέπει το κύριο συστατικό του να είναι η Αλόη Βέρα.

 

Το ζελέ της Αλόης Βέρα περιέχει πάνω από 75 γνωστά συστατικά:

 

Βιταμίνες

Περιέχει μια ποικιλία βιταμινών, οι πιο σημαντικές όμως είναι οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, Ε και η Βήτα Καροτίνη, πρόδρομος της βιταμίνης Α. Η Αλόη είναι επίσης από τα λίγα φυτά που περιέχουν βιταμίνη Β12, πολύ σημαντική για τους χορτοφάγους.

 

Μέταλλα - Ιχνοστοιχεία

Αυτά είναι το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το χρώμιο, το ασβέστιο, το νάτριο, το κάλιο, το σίδηρο και το σημαντικότατο αντιοξειδωτικό σελήνιο.

 

Αμινοξέα

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται 22 αμινοξέα, τους οικοδομικούς λίθους των πρωτεϊνών και η Αλόη Βέρα παρέχει 20 από αυτά, Το σημαντικότερο είναι όμως ότι το ζελέ της Αλόης μας δίνει 7 από τα 8 απαραίτητα αμινοξέα, που δεν μπορούν να παρασκευαστούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και έτσι πρέπει να λαμβάνονται σε μορφή τροφής.

 

Σακχαρίτες

Αυτοί περιλαμβάνουν τη σημαντική αλυσίδα πολυσακχαριτών που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

 

Ένζυμα

Η Αλόη περιέχει πολλά ένζυμα. Μερικά από αυτά είναι: 

· Υπεροξιδάση

· Αλιάση

· Καταλάση

· Σελλουλάση

· Καρβοξυπεπτιδάση

· Αμυλάση

· Αλκαλική φωσφατάση

Τα ένζυμα αυτά βοηθούν να διασπαστεί η τροφή και συνεπώς βοηθούν στην πέψη. Μερικά διασπούν τα λίπη και τα σάκχαρα ενώ άλλα είναι καταλύτες σε αντιδράσεις για τη διάσπαση των λιπών.

 

Στερόλες (Λιπαρά Οξέα)

Οι τρεις κύριοι τύποι λειτουργούν ως ισχυροί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες.

 

Σαπωνίνες

Αφρώδεις μικροοργανισμοί που δρουν αντιμικροβιακά, ενάντια σε βακτήρια, ιούς και μύκητες.

 

Λιγνίνη

Αυτή η ξυλώδης ουσία προσδίδει στην Αλόη Βέρα την ικανότητα της να διεισδύει βαθιά στο δέρμα.

 

Ανθρακινόνες

Οι πιο σημαντικές είναι η αλοΐνη και η εμοδίνη, όλες μαζί όμως είναι δυνατά παυσίπονα και γνωστά για τις αντιβακτηριακέςτους ιδιότητες. Στη γνήσια μορφή τους είναι πολύ δυνατά καθαρτικά.

 

Σαλικυλικό Οξύ

Το συστατικό αυτό, που μοιάζει με την ασπιρίνη, είναι αντιφλεγμονώδες και βοηθά τοπικά στη διάσπαση του νεκρού ιστού,

 

Ποιό είδος Aloe Vera;

Η καλύτερη μορφή Αλόης είναι το 100% Σταθεροποιημένο ζελέ Αλόης Βέρα, σαν υγιεινός χυμός. Αυτό το Σταθεροποιημένο ζελέ πρέπει να είναι το κύριο συστατικό κάθε προϊόντος τοπικής εφαρμογής ή πόσιμου χυμού. Δυστυχώς, πολλά προϊόντα στην αγορά που φέρουν τον τίτλο "χυμός Αλόης Βέρα", μπορεί να περιέχουν ένα πολύ μικρό μέρος από το εσωτερικό του φύλλου της Αλόης. Αν δεν είστε σίγουροι, αναζητήστε τη Σφραγίδα Έγκρισης του Διεθνούς Επιστημονικού Συμβουλίου της Αλόης (I.A.S.C.). Το Συμβούλιο αυτό είναι ένας Ανεξάρτητος Αμερικανικός Οργανισμός, που ρυθμίζει κι επιβλέπει την ποιότητα και την περιεκτικότητα των προϊόντων σε Αλόη Βέρα. Εάν η Σφραγίδα Έγκρισής τους υπάρχει πραγματικά στη συσκευασία του προϊόντος που αγοράσατε, τότε είναι αξιόπιστο. Το ψυχρής διαδικασίας Σταθεροποιημένο ζελέ της Αλόης Βέρα, που είναι το προτεινόμενο προϊόν, είναι κατά 97% αγνό και το κοντινότερο ως προς το φυσικό ακατέργαστο ζελέ του φυτού, που μπορεί να λάβει κανείς.

 

Γιατί κάνει καλό η Aloe Vera;

Η Αλόη Βέρα προσφέρει ένα πλούσιο συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, των οποίων η συνεργιστική δράση και ισορροπία, παράγει ένα πιο ισχυρό αποτέλεσμα, από ότι θα περιμέναμε από τη χρήση των συστατικών αυτών χωριστά. Τα συστατικά αυτά λειτουργούν σαν ομάδα, ενισχύοντας το ένα τα αποτελέσματα του άλλου, επειδή έχουν τη δυνατότητα να συνεργάζονται .Επίσης, έχει ιδιότητες προσαρμογής, ώστε να ενισχύει τη γενική άμυνα του οργανισμού για αντιμετώπιση μολύνσεων ή του στρες.

Πού κάνει καλό η Aloe Vera;

Η Αλόη Βέρα, χάρη στην περιεκτικότητα της σε θρεπτικά συστατικά και τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, βοηθά κατ' αρχήν στην πρόληψη των τραυματισμών στους επιθήλιους ιστούς και έπειτα στη γρήγορη επούλωση τους, αν τραυματιστούν. Τα αντιοξειδωτικά πολεμούν τις «ελεύθερες ρίζες», τις ασταθείς ενώσεις που δημιουργεί ο μεταβολισμός μας και βρίσκονται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες μόλυνσης. Οι ελεύθερες ρίζες θεωρούνται υπεύθυνες για ασθένειες, όπως κάποιες μορφές καρκίνων, αλλά και την επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης.

Το επιθήλιο είναι ένα στρώμα κυττάρων που καλύπτει το σώμα ή επενδύει μια κοιλότητα που συνδέεται μαζί του. Το μεγαλύτερο επιθήλιο είναι το δέρμα μας, αλλά στον οργανισμό μας συμπεριλαμβάνεται και το έντερο, οι βρόγχοι και το γεννητικό σύστημα. Γι αυτό κάνει τόσο καλό στο κατεστραμμένο δέρμα αλλά και στο ερεθισμένο έντερο ή το άσθμα.

Επίσης η Αλόη έχει αντιμικροβιακή δράση διότι καταστρέφει πολλούς μικροοργανισμούς όπως ιούς, βακτηρίδια και ζυμομύκητες. Σε πειράμματα που έχουν διεξαχθεί στο εργαστήριο σε πολυάριθμους μικροοργανισμούς έχει αποδειχθεί ότι το ζελέ της Αλόης Bέρα μπορεί να σκοτώσει ή να εμποδίσει την αναπαραγωγή αρκετών μικροοργανισμών όπως

· Πυογόνου στρεπτόκοκκου

· Χρυσίζοντος σταφυλόκοκκου

· Κολοβακτηριδίου

· Μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης

· Candida albicans

· Propionibacterium acnes

Όπως σημειώνει η Dr Sims << Η Αλόη Βέρα είναι βακτηριοκτόνος ουσία σε 6 είδη βακτηριδίων, ιδιαίτερα στις πιο κοινές μολύνσεις σταφυλόκοκκου και στρεπτόκοκκου. Είναι έγκαιρα αποτελεσματική στη χρήση της σε εγκαυματίες ασθενείς. Σε συγκέντρωση 80% είναι γενικά ιοκτόνος. Είναι ιοκτόνος σε στελέχη του απλού έρπητα. Σε συγκέντρωση 80 % είναι μυκητοκτόνος ενάντια σε μύκητες, τριχομονάδες και κάντιντα.>> 

Πώς κάνει καλό η Aloe Vera;

Η φυσική αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακή δράση της Αλόης Βέρα συνδυάζεται με τα θρεπτικά της συστατικά, για να προωθήσει την ανάπτυξη των κυττάρων και συνεπώς την επούλωση. Ωστόσο, η Αλόη δεν βοηθά μόνο ανθρώπους που έχουν κάποιο πρόβλημα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν Αλόη αναφέρουν μια γενική αίσθηση βελτίωσης της υγείας τους. Οι πιο πολλοί δηλώνουν πως τους κάνει πιο ήρεμους και με λιγότερο άγχος. Αυτή η δήλωση σχετίζεται με την επίδραση της Αλόης στο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο εναρμονίζεται και λειτουργεί πιο ομαλά, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο το σώμα μας απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις.

Η Αλόη Βέρα δεν είναι πανάκεια για όλες τις ασθένειες και δεν επιδρά μαγικά στον οργανισμό. Ενεργεί στον επιθήλιο ιστό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό υποστηρίζεται από πάρα πολλές ανέκδοτες αποδείξεις, καθώς πολλές χιλιάδες ανθρώπων ανά τους αιώνες έχουν αναφέρει οφέλη της Αλόης σε διάφορα δερματικά προβλήματα, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, η ακμή, τα εγκαύματα, ακόμη και τσιμπήματα ή κοψίματα. Πολλοί ακόμη έχουν δει ανακούφιση σε προβλήματα του εντέρου, όπως κολίτιδα ή εκκολπωμάτωση του εντέρου. Επίσης, προβλήματα όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, έχουν βελτιωθεί μετά από συστηματική λήψη Χυμού Αλόης Βέρα. Συνεπώς, η Αλόη Βέρα παίζει ένα συμπληρωματικό ρόλο στην αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Είναι πολύ σημαντικό όμως, οι άνθρωποι να συμβουλεύονται τον γιατρό τους όταν υπάρχουν αμφιβολίες, σχετικά με τη διάγνωση μιας πάθησης ή όταν η περίπτωση τους δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης. Η αυτοδιάγνωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς πολλές σοβαρές παθήσεις μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα πιο απλών παθήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: